امروزه پیشرفت صنعت و بهبود کیفیت تولید باعث شده مصرف کننده برای انتخاب محصول مورد نظر خود گزینه های زیادی را با توجه به بودجه مورد نظر، رنگ بندی، طراحی و هماهنگی دستگیره ها با طرح و رنگ درب و حتی دیزاین و دکوراسیون منزل پیش روی خود داشته باشد. در عین حال همین تنوع زیاد باعث ایجاد مشکل در فرآیند انتخاب دستگیره مورد نظر مشتری می شود. در این مطلب قصد داریم مفاهیمی را برای آشنایی با انواع مختلف دستگیره از لحاظ کاربرد، شکل ظاهری و آلیاژ بکار رفته در تولید این محصولات توضیح دهیم تا فرآیند تصمیم گیری را برای شما راحت تر کنیم.
دسته بندی دستگیره های اتاقی
بطور کلی دستگیره های اتاقی را می توان بر اساس سه معیار ظاهری، کاربردی و ساخت به سه دسته کلی تقسیم کرد:
انواع دستگیره اتاقی از لحاظ ظاهری
دستگیره های اتاقی از لحاظ شکل ظاهری دو دسته اند. برخی از آن ها مانند اغلب دستگیره های سنتی یک تکه هستند، در حالیکه برخی دیگر مانند اکثر دستگیره های اتاقی مدرن و لوکس از دو جز تشکیل می شوند:
1- دستگیره پلاکی:
در این نوع دستگیره ها، دسته باز شو و بدنه آهنی دستگیره (که به آن پلاک می گویند) به هم متصل شده اند و به اصطلاح دستگیره یک تکه می باشد. اغلب دستگیره های درب سنتی و کلاسیک از همین نوع هستند.
2- دستگیره رزتی:
این نوع دستگیره ها از دو جزء تشکیل می شود که شامل دستگیره بازشو و رزت جدا از همدیگر می باشند. همانطور که از شکل ظاهری آن نیز مشخص است به این دستگیره ها، اصطلاحا دستگیره دو تکه نیز گفته می شود. دستگیره های دوتکه یا رزتی نسبت به نوع دیگر مدرن تر هستند و از آن ها در درب های لوکس و مدرن بیشتر استفاده می شود.
دستگیره های رزتی نیز انواع مختلفی دارند که در پستی جداگانه به مقایسه انواع موجود در بازار پرداخته ایم. پیشنهاد می کنیم. (اینجا کلیک کنید)
آیا امکان استفاده از دستگیره رزت یا پلاکی روی تمامی درب ها وجود دارد؟
درمورد دستگیره پلاکی محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد اما نصب دستگیره های رزتی روی درب های با رویه HDF و با ضخامت کم، مقاومت زیادی نداشته و گاها به مرور زمان دچار مشکل می شوند. از این رو استفاده از دستگیره رزت روی درب های با رویه ضخامت کم، توصیه نمی شود.
راهنمای نصب دستگیره ها را اینجا بخوانید.
انواع دستگیره اتاقی از لحاظ کاربرد
بر خلاف درب های ضدسرقتی که مکانیزم قفل در آنها کم و بیش شبیه هم است، درب های اتاقی بر اساس نوع دربی که روی آن نصب می شوند و قفل متناسب با آن به سه دسته تقسیم می شوند.
1- دستگیره سوئیچی:
برای درب هایی که نیازمند امنیت بیشتری هستند از این نوع دستگیره استفاده می شود. برای این دستگیره ها یک سیلندر جداگانه نیز باید تهیه کرد.
2- دستگیره کلیدی:
برای سایر درب های منزل که نیاز به امنیت زیادی ندارند می توان از این نوع قفل و دستگیره استفاده کرد. استفاده از این دستگیره ها به علت عدم نیاز به سیلندر از لحاظ اقتصادی هزینه کمتری برای مصرف کننده دارد.
3- دستگیره سرویسی:
همانطور که از نام آن پیداست این نوع دستگیره مناسب درب های سرویس و حمام می باشد.
انواع دستگیره اتاقی از لحاظ آلیاژ
بر خلاف درب های ضدسرقتی که مکانیزم قفل در آنها کم و بیش شبیه هم است، درب های اتاقی بر اساس نوع دربی که روی آن نصب می شوند و قفل متناسب با آن به سه دسته تقسیم می شوند.
3- دستگیره آلومنیومی
عمده دستگیره های موجود در بازار را دستگیره های آلومینیومی تشکیل می دهند و با اینکه از لحاظ وزن نسبت به سایر آلیاژ ها سبک تر می باشند اما مقاومت خوبی دارند.
3- دستگیره سربی:
این دستگیره ها از لحاظ وزن تفاوت محسوسی با دستگیره های آلومینیومی دارند. همچنین لازم به ذکر است قیمت بالای این دستگیره ها باعث می شود مشتریان استقبال زیادی از این نوع دستگیره ها نکنند.
جمع بندی
دستگیره از پرکاربردترین لوازم منزل می باشد و معمولا به دلیل نبود تخصص و آشنایی با انواع آن، خانواده ها در انتخاب محصول مورد نظر دچار مشکل و تردید می شوند. در این مطلب سعی کردیم انواع مختلف دستگیره را به زبان ساده توضیح دهیم.